Dlaczego mam próchnicę?
Próchnica zębów jest jedną z najbardziej powszechnych chorób przyzębia i zębów, jakie występują u pacjentów. Wczesna faza tej przypadłości nie jest widoczna gołym okiem, ani nie sprawia bólu, ale im głębiej dojdzie do środka zęba, tym większe szkody i silniejszy ból sprawia. Ząb zarażony przez próchnicę robi się wrażliwszy i bardziej podatny na zniszczenia. Czasami zmiany próchnicze dostają się do miazgi zęba i są na tyle poważne, że jedynym ratunkiem pozostaje leczenie kanałowe.
Najczęstszą przyczyną rozwoju próchnicy są bakterie, które przede wszystkim żywią się cukrami Pochodzącymi z jedzenia. W wyniku tego działania następuje demineralizacja szkliwa zęba uznawanego za najtrwalszą ochronę zębów. Jedzenie, które skupia w sobie przesadną ilość cukrów, podatnych na fermentację, w głównej mierze sprzyja rozwojowi próchnicy. Wyjątkowo niekorzystne dla wszystkich zębów są pokarmy klejące, jakie bez trudu przylegają do nich oraz często bywają ciężkie do oczyszczenia.
Poza wieloma czynnikami, jakie wspierają rozwój próchnicy, ogromne znaczenie ma także higienizacja jamy ustnej. W wyniku mało sumiennego lub niezbyt regularnego mycia, resztki po pożywieniu osiadają na powierzchni zębów oraz powodują powstawanie kamienia nazębnego. Pozostałości po jedzeniu to także ośrodek bakterii, jakie służą powstawaniu chorób przyzębia i zębów.
Z próchnicą można radzić sobie, pilnując czystości zębów, stosując pasty z fluorem oraz regularnie odwiedzając gabinet dentystyczny.