Ból zębów po lodach i zimnych napojach
Nadwrażliwość zębów na zimno i ciepło zwykle spostrzegamy w trakcie picia zimnych i gorących napojów albo w czasie deseru np. kawy i lodów. Wtedy nadwrażliwość objawia się bólem. Z reguły powodem nadwrażliwości są odsłonięte zębowe szyjki. To pozwala na kontakt żywności z zębinowymi kanalikami, a one dają dostęp do mocno unerwionej miazgi zęba.
Z reguły odsłonięcie zębowych szyjek powstaje w wyniku osuwania się dziąseł lub uszkodzenia szkliwa. Zarówno dziąsła, tak samo szkliwo mają za zadanie ochronę zębów, więc kiedy ulegną zniszczeniu, niewystarczająca ochrona sprawia ból. Dodatkową przyczyną są nieleczone ubytki próchnicowe albo kiedyś stosowane powszechnie amalgamatowe. Amalgamat praktycznie nie izoluje miazgi zęba od wysokiej lub niskiej temperatury, z uwagi na to pacjenci ze starymi plombami mogą odczuwać dyskomfort.
Doraźny sposób na złagodzenie bólu to stosowanie past oraz płukanek dla nadwrażliwych zębów. Głównie dzięki temu zmniejsza się ryzyko wzmocnienia dolegliwości. W takim wypadku powinno się umówić się ze stomatologiem. W gabinecie stomatologicznym pacjent otrzyma profesjonalne preparaty, które zmniejszają reakcję nerwów oraz powodują domknięcie zębinowych kanalików.
W walce z wrażliwością zębów na zimno i ciepło zadziała również ograniczenie kwaśnych napojów i potraw oraz szczególna higiena jamy ustnej.